In verband met de uitbraak van het coronavirus zijn de jubileumconcerten "Vrijheid" onder voorbehoud verplaatst naar 27 en 28 maart 2021, nadere informatie volgt. 
Jubileum 2020:
Afgelopen zondag, 14 juni, zou het de grote dag voor het Stadskoor Grave worden. Het 65-jarig bestaan zou uitbundig gevierd worden. Concertcoördinator, pr-vrouw en redactrice nieuwsbrief van het Stadskoor, Trudy Degen: “Toen we de impact van het coronavirus zagen, wisten we dat we als koor tot een risicogroep behoorden. We staan dicht op elkaar en al zingend komt er meer dan alleen geluid uit onze kelen. Berichten van andere koren waren soms heel dramatisch. Wij zijn meteen gestopt. Ook al omdat onze repetitieruimte in Catharinahof is”.

“Onze dirigent, Geert Verhallen, had al een schitterend repertoire bij elkaar gezocht voor het jubileumconcert”, gaat Trudy verder. “Iedereen was natuurlijk diep teleurgesteld dat er van het feest niets terecht zou komen. Maar ook begaan met alle slachtoffers en nabestaanden. We dachten natuurlijk ook aan enkele leden van ons koor, die in Catharinahof wonen. Een heftige tijd. Ik heb de stellige indruk dat we in deze periode nog hechter geworden zijn”.

“We zijn in contact met onze leden gebleven. Begin april hebben we als bestuur alle leden een kaart gestuurd: “We zijn niet bij elkaar, maar wel met elkaar. Zo vormen we nog altijd 'wij', een nieuwe betekenis aan 'Samen'. Een andere vorm van 'Nabij'. Laten we in deze onvoorstelbare tijd blijven hopen op betere tijden”. Trudy zegt dat de reacties hierop mooi waren. “Ook op onze mails die we lieten uitgaan. We zongen niet, maar bleven wel dicht bij elkaar. Op 5 mei stuurden we weer een kaart aan de leden: “Vrijheid is zo vanzelfsprekend dat we soms vergeten er dankbaar voor te zijn. In deze onzekere tijden zullen we het beter beseffen dan ooit. Lieve mensen, hou vol! Samen redden we het wel!”

Van de voorgenomen activiteiten kwam natuurlijk niets terecht. Trudy: “De grote Jubileumconcerten op 10 en 11 oktober 2020 in de filmzaal van de Generaal de Bonskazerne zijn al afgelast. De grote licht- en lasershows moeten wachten. Repeteren zit er echt nog niet in. Ik zie niet hoe en waar we met 60 zangers en zangeressen, met inachtneming van bijvoorbeeld de 1,5 meter verordening, terechtkunnen. Dus hebben we onze Jubileumconcerten voorlopig verzet naar 27 en 28 maart, op de Generaal de Bonskazerne”. Trudy: “14 juni 1955 werd het koor opgericht. We hadden voor 13 juni een verrassingstocht per bus georganiseerd. Met champagne en veel lekkernijen aan boord. Die champagne blijft goed, de versnaperingen hebben we geschonken aan de Voedselbank Land van Cuijk. Aan alle bewoners van Catharinahof en onze leden hebben we op 14 juni weer een kaart verstuurd: “We zijn jullie nog niet vergeten, want wat je in je hart sluit vergeet-je-niet”. Met voor iedereen een zakje vergeet-me-niet-zaadjes. Voor de zorgmedewerkers aldaar hebben we een grote bos rozen laten bezorgen. We wilden iedereen een hart onder de riem steken.

Nog enkele feitjes: Het bestuur van Stadskoor Grave heeft een wijziging ondergaan. Voorzitter is Jan Poodt, secretaris is Antoinette Lamers, Trudy Degen is al vernoemd, Frank Goezinne is algemeen bestuurslid en ondersteuner van het secretariaat, Ton Feuth is algemeen bestuurslid en zorgt voor de logistiek. Geer Verhallen is de dirigent. Er zijn ongeveer 60 leden. Trudy Degen: “Maar nieuwe leden zijn, ook in deze tijd, van harte welkom. Onze laatste oproep in de Arena heeft 5 nieuwe leden opgeleverd. Eén zangeres en 4 zangers. En vooral zangers kunnen we goed gebruiken”.


Bron: Arenalokaal, 18-6-2020 door Freddy Klooté