Bron: Arenalokaal, 05-11-2022 door Freddy Klooté

Stadskoor Grave geeft twee concerten:

'Spektakel met muziek, zang en lasershow' Op 9 en 10 april 2022 in de filmzaal van Generaal de Bons Kazerne te Velp


GRAVE - “Van half maart 2020 tot september 2021 hebben we stilgelegen. Anderhalf jaar geen activiteiten gehad. Maar dat betekent niet dat we als bestuur niets hebben gedaan voor onze leden”. Aan het woord is Trudy Degen, de pr-vrouw van het Stadskoor Grave. Zij is samen met voorzitter Jan Poodt naar hun repetitieruimte in de Theaterzaal van Catharinahof gekomen om over verleden, heden en toekomst van het koor te praten. Dat verleden betreft vooral de coronatijd. “Hoewel we het nu Spaans benauwd hebben over wat de minister-president vanavond op de persconferentie gaat zeggen”.

Jan Poodt valt haar bij: "Als er geen verplichte 1.5 meter afstand komt, zingen we verder. Iedereen smacht ernaar”. Het bestuur van het Stadskoor Grave heeft in die anderhalf jaar "leven zonder samen zingen”, niet stilgezeten. Jan: "Trudy heeft namens het bestuur elke maand van zich laten horen”. Trudy blijft er bescheiden onder: "Ik heb in die tijd iedereen minstens vijf keer gebeld. Elke maand heb ik voor een aardigheidje gezorgd. Met Pasen heb ik paaseitjes rondgebracht. Met Kerstmis een toepasselijke kaart met als tekst : "Een lied moet weerklinken, en we komen weer eens tezamen”. We bleven vooral positief denken. Er zijn enkele leden die corona hebben gehad, maar gelukkig is niemand eraan overleden. Op dit moment is elk lid tweemaal gevaccineerd. Dat willen we zo houden. Uit bescherming van de andere leden. Gelukkig doet iedereen daar graag aan mee”.

Op mijn vraag over de grotere kans van het overbrengen van aerosolen bij het zingen dan bij het praten, heeft Trudy haar antwoord al klaar: “Een laatste peiling hierover leverde als resultaat dat het aantal coronagevallen bij koorzangers op 0,4% ligt. De ventilatie is heel belangrijk. We hebben de Theaterzaal van Catharinahof laten keuren, en toen is gebleken dat het goed zit met de ventilatie. Dus zijn we afgelopen september weer begonnen met de repetities. Voorzichtig aan. Dat wel. Want onze stembanden waren nog niet geschikt om met volle kracht ertegenaan te gaan. Maar zoiets kun je gerust aan het enthousiasme, maar ook de vakkennis van onze dirigent Geert Verhallen overlaten. We zijn nu zover dat we ons volledig kunnen richten op de grote concerten die we op 9 en 10 april 2022 gaan geven. Dat wordt een festival van muziek, zang en een formidabele lasershow”.

Jan Poodt: “We zijn nu met repeteren begonnen. Op het repertoire een grote variatie in liederen. Van licht klassiek tot modern. Veelal meerstemmig. Maar we hebben gemerkt dat we nog wat stemmen tekort komen. Dus ik maak van deze gelegenheid gebruik om mensen die graag zingen uit te nodigen om samen met ons te repeteren en mee te doen aan de grote concerten. Gastzangers dus. Vooral mannenstemmen komen we nog tekort. En dat is zo jammer. Een vorige oproep in de Arena leverde vijf stemmen op, waarvan vier mannelijke, en daarmee waren we al flink geholpen. Kijk eens in jullie agenda of de maandagavond nog open staat. Opgeven kan tot 1 december 2021. Elke maandag van 19.30 tot 21.30 uur repeteren we in de Theaterzaal van Catharinahof. Met tussendoor een geweldig gezellige pauze. En, over gezelligheid gesproken, er wordt heel serieus geoefend, het resultaat mag er zijn, maar het is ook enorm gezellig. Het voelt ook heerlijk aan als je meedoet aan een zangstuk en je zingt en het resultaat hoort. Echt, dat geeft een heel apart, gelukkig gevoel”.

“Het schijnt ook dat tijdens het zingen alle harten in hetzelfde ritme kloppen. En als we goed gezongen hebben, gaan we moe maar voldaan naar huis”, zegt Trudy.

“Op 9 en 10 april geven we onze twee concerten, die eigenlijk in 2020 al in de koker zaten. Toen bestond ons koor 65 jaar. Maar nu gaan we er echt voor. Samen met de Harmonie “Meer Vreugd” uit Gassel. Een geweldige Harmonie, die dit jaar uit handen van de scheidende burgemeester Lex Roolvink van Grave wegens het 100-jarig bestaan de Koninklijke Erepenning in ontvangst mocht nemen. Een muziekgezelschap dat een begrip is geworden. Niet alleen in Gassel, maar in de wijde omgeving. We zijn dan ook trots dat die ons bij verscheidene liederen gaan begeleiden. Het beloven twee fantastische concerten te worden, met als speciale attractie een geweldige lasershow. Lichteffecten die het geheel zullen ondersteunen”. Jan en Trudy kijken al verlekkerd vooruit. “Omdat hier ongetwijfeld veel muziekliefhebbers op af zullen komen, worden op dit moment nog gesprekken gevoerd over een geschikte ruimte. Daarover zullen we u zo spoedig mogelijk berichten”.

Opgeven om als gastzanger mee te zingen kan via janpoodt48@gmail.com of trudydegen@ziggo.nl.


Bron: Arenalokaal, 05-11-2022 door Freddy Klooté